Submitted by: Two Sides Nordics May 3, 2023
Den senaste forskningsrapporten från Two Sides, ”Trend Tracker Survey 2023”, går på djupet för att ta fram förändrade konsumentuppfattningar om tryck, papper, pappersförpackningar och mjukpappersprodukter. Denna undersökning rörande konsumenternas uppfattningar om ett av världens äldsta och mest använda material genomförs vartannat år. Syftet är att förstå och rapportera om förändrade konsumentuppfattningar när miljömedvetenheten intensifieras och alternativa digitala kommunikationskanaler blir allt vanligare.
Resultaten av 2023 års studie visar tydligt att även om papper behåller sin plats som ett viktigt kommunikations- och förpackningsmaterial, finns det fortfarande missuppfattningar om pappersindustrins miljöpåverkan.
Den nya studien visar att konsumenterna fortfarande tror att skogarna minskar i storlek. 60 procent tror att de europeiska skogarna minskar, även om denna siffra har förbättrats sedan 2021 då den var 64 procent. Antalet konsumenter som vet att europeiska skogar faktiskt växer i storlek har förbättrats till 15 procent 2023 jämfört med 10 procent 2021. Det visar att konsumenterna blir mer medvetna om fakta och misstror de myter som omger pappersindustrin. Sanningen är att europeiska skogar växer i storlek och mellan 2005 och 2020 växte de med imponerande 58 390 kvadratkilometer, vilket är ett område större än Schweiz och något som motsvarar 1.500 fotbollsplaner med skogstillväxt varje dag.1
Undersökningen visade också att det förekommer regionala skillnader:
En annan vanlig missuppfattning om papper är mängden som återvinns. Den genomförda undersökningen visade att endast 18 procent av de europeiska konsumenterna hade kunskaper om att pappersåtervinningsgraden överstiger 60 procent.
Av rapporten framgår att 41 procent av de europeiska konsumenterna anser att papper och pappersförpackningar är slöseri. I verkligheten är Europas pappersåtervinningsgrad för närvarande hela 74 procent, och ännu högre för pappersförpackningar med 83 procent2
• År 2020 insamlades och återvanns totalt 56 miljoner ton papper i Europa.
• Belgien har det högsta antalet konsumenter, 26 procent, som tror att den europeiska återvinningsgraden överstiger 60 procent.
• Danmark har det lägsta antalet konsumenter (13 procent) som tror att den europeiska återvinningsgraden överstiger 60 procent.
• 67 procent av konsumenterna tycker att endast återvunnet papper ska användas.
Papper och trycksaker har bland de lägsta utsläppen av växthusgaser med 0,8 procent3, medan IT, elektronik och data-industrin (IKT) står för mer än 2 procent av de globala växthusgasutsläppen (lika mycket som all flygtrafik). Om ingen attitydförändring sker kan IKT-avtrycket öka till 14 procent av de globala utsläppen till 20404.
Trots detta anser 56 procent av de europeiska konsumenterna som tillfrågas i rapporten att elektronisk kommunikation är mer miljövänlig än papperskommunikation. Även om denna siffra återigen har förbättrats från 2021 (60 procent), understryker den fortfarande de pågående missuppfattningarna kring hållbarheten för både pappers- och elektronisk kommunikation.
Pandemin medförde en förändring och tillväxt av elektronisk kommunikation med möten, evenemang och dagliga affärer som i allt högre grad bedrivs online, och konsumenter litar mer på onlinenyheter. Konsumenterna fortsätter att tro att elektronisk kommunikation är mer hållbar.
”Även om det är bra att se att det har skett vissa förbättringar i konsumenternas uppfattningar, visar den här rapporten att det finns liten kunskap om tryckta och pappersbaserade produkters låga miljöpåverkan,” säger Jonathan Tame, vd för Two Sides Europe.
”Många konsumenter uppfattar felaktigt att europeiska skogar krymper i storlek, underskattar kraftigt pappersåtervinningsgraden och förstår inte pappersprodukternas hållbara natur. Dessa missförstånd gör vårt arbete på Two Sides allt viktigare,” avslutar Jonathan Tame.