
Hela världen fokuserar just nu på att förhala spridningen av Covid-19 och på så sätt kunna platta till kurvan. Och i den här gemensamma ansträngningen har det såklart dykt upp en hel del frågor kring hur viruset smittar och på vilka ytor.
Papper och kartong är en del av diskussionen och flera har varit oroliga för att Corona kan smitta genom exempelvis matförpackningar eller pappersdokument. Two Sides har därför satt sig in i ämnet och letat upp fakta.
The Facts
Forskning och riktlinjer från ledande hälsoorganisationer som WHO, The Journal of Hospital Infection, and the National Institute of Allergy and Infectious Diseases visar att risken för Corona-smitta via ytor är relativt låg.
WHO menar att: Sannolikheten att en smittade person kontaminerar varor är låg och risken för att få viruset från ett packet som har fraktats eller rest och utsatts för olika temperaturer och förhållanden är också låg.
Överlever kortast tid på wellpapp
En studie från National Institutes of Health (NIH), Centers for Disease Control (CDC), UCLA, och Princeton på hur Corona beter sig på plast, rostfritt stål och wellpapp visar att viruset överlever längst på plast (upp till 72 timmar) och kortast på wellpapp (upp till 24 timmar).
Den här tiden förkortas ytterligare ifall ytan är utsatt för luft och ju längre den är utsatt desto mindre potent blir viruset. Även tryckprocessen förminskar virus potens i allmänhet.
– Tidningar är ganska sterila på grund av hur de trycks och processen de genomgår, förr var det just av den anledningen som folk åt fish and chips ur dem. Allt bläck och tryckprocessen gör dom tämligen sterila. Chansen av att bli smittad via tidningar är oändligt liten, säger George Lomonossoff, som är virolog på John Innes Centre i UK.
Two Sides kommer fortsätta arbete hårt för att hålla er uppdaterad med den senaste datan och forskningen kring vad som gäller för papper och kartong.
Originalartikeln är skriven på engelska av Sam Upton och finns här.